ΠΟΙΟΙ ΔΗΜΟΤΕΣ ΔΙΚΑΙΟΥΝΤΑΙ ΕΚΠΤΩΣΗΣ ΕΙΣΦΟΡΩΝ

2015-09-27 20:18

    Εδώ και αρκετούς μήνες ο επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης "ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΑΡΑΘΩΝΑ" κ. Νίκος Χατζηγιάννης έχει επισημάνει στο Δημοτικό Συμβούλιο Μαραθώνος και στον αρμόδιο Αντιδήμαρχο ότι οφείλει ο Δήμος να συμμορφωθεί με το νόμο και να απαλλάξει τους Δημότες που έχουν το νόμιμο δικαίωμα από ένα σημαντικό βάρος εισφορών σε χρήμα.

    Με θλίψη διαπιστώνουμε ότι ο Δήμος Μαραθώνος κωφεύει και ενδεχομένως συνεχίζει να χρεώνει και να εισπράττει ποσά εισφορών που θα έπρεπε να είχε μειώσει, ήδη το αργότερο έως τον Ιούνιο του 2015 !!

    Συγκεκριμένα :

Κατά το άρθρο 4 του Ν. 4315/2014 (ΦΕΚ Α 269/24-12-2014) :

"Σε πράξεις επιβολής εισφοράς σε χρήμα που εκδόθηκαν μετά την 1η Ιανουαρίου 2009 έως και την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, εφαρμόζεται ενιαία ποσοστιαία μείωση επί του αρχικού ποσού εισφοράς σε χρήμα ίση με είκοσι τοις εκατό (20%). Εντός αποκλειστικής προθεσμίας έξι (6) μηνών από την έναρξη ισχύος του νόμου, εφαρμόζεται η προαναφερθείσα μείωση υπολογιζόμενων με τα ήδη καταβληθέντα ποσά και εκδίδεται εκ νέου η πράξη επιβολής. Στις περιπτώσεις αυτές η προθεσμία καταβολής των οφειλών δύναται με απόφαση του οικείου δημοτικού συμβουλίου να υπολογίζεται από την ημερομηνία της νέας πράξης επιβολής εισφοράς. Η ως άνω μείωση και ο αντίστοιχος συμψηφισμός εφαρμόζονται μόνο σε περιοχές που ισχύει το αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού της φορολογητέας αξίας των ακινήτων του Υπουργείου Οικονομικών και δεν εφαρμόζονται σε βεβαιωθείσες και ολοσχερώς καταβληθείσες οφειλές, σε μετατροπές εισφοράς γης σε χρήμα ή σε προσκυρώσεις. Τυχόν διαφορά που προκύπτει μεταξύ του ήδη καταβληθέντος ποσού και του ποσού που προκύπτει μετά την εφαρμογή της μείωσης του πρώτου εδαφίου δεν επιστρέφεται".

Η περίπτωση αυτή καταλαμβάνει κυρίως όσους έχουν ιδιοκτησίες στην 3η Π.Ε. του τέως Δήμου Νέας Μάκρης, αλλά και όσους βέβαια έχουν εκδοθεί οι πράξεις επιβολής εισφοράς σε χρήμα μετά την 1-1-2009.

 

Επίσης :

Σύμφωνα με το με αρ. πρωτ. ΔΤΕ/β/23065/3-6-2015 έγγραφο του ΥΠ.ΕΚΑ είναι παράνομη η βεβαίωση οποιουδήποτε χρηματικού ποσού που αφορά μετατροπή εισφοράς γης σε χρήμα, αν προηγουμένως δεν έχει υπάρξει δικαστική απόφαση που να καθορίζει την τιμή/τ.μ. ή εάν δεν έχει υπογραφεί μεταξύ Δήμου και ιδιώτη ιδιωτικό συμφωνητικό συμβιβασμού.

Συνεπώς για όσους έχει βεβαιωθεί η καταβολή ποσοσύ μετατροπής εισφοράς σε χρήμα, είναι παράνομο εάν δεν έχει κινηθεί εναντίον τους η δικαστική διαδικασία για τον καθορισμό τιμής μονάδας ή εάν δεν έχουν υπογράψει συμβιβασμό με τον Δήμο.

 

Συνεπώς, όσοι εκ των δημοτών του Δήμου Μαραθώνος ανήκουν σε αυτές τις δύο κατηγορίες μπορούν άμεσα να διεκδικήσουν τα νόμιμα, παρά το ότι ο Δήμος Μαραθώνος εξακολουθεί να σφυρίζει αδιάφορα....

Η Δημοτική Παράταξη ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΑΡΑΘΩΝΑ και ο επικεφαλής της δημοτικός σύμβουλος Νίκος Χατζηγιάννης θα είναι στο πλευρό τους.