ΛΕΜΕ ΞΕΚΑΘΑΡΟ ΟΧΙ ΣΤΟ ΧΥΤΑ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΥ

2016-02-17 22:54

    Την Δευτέρα 22-2-2016 το Δημοτικό Συμβούλιο Μαραθώνος καλείται για άλλη μία φορά να πάρει απόφαση για το θέμα του ΧΥΤΑ Γραμματικού.

    Δυστυχώς, και παρά τις επανειλημμένες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, φαίνεται ότι η κα Δούρου δεν συγκινείται και όλα δείχνουν ότι ο ΧΥΤΑ Γραμματικού απειλεί πλέον σοβαρά τον Δήμο μας.

    Για άλλη μία φορά εκφράζουμε την κατηγορηματική μας θέση, ξεκάθαρα αντίθετη στην υποβάθμιση της ζωής μας.

    Ο ΧΥΤΑ Γραμματικού θα είναι η επιτάφιος πλάκα της πόλης μας.

    Η Δημοτική Παράταξη «ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ για τον Μαραθώνα» έχει διαμορφωμένη ξεκάθαρη θέση, τόσο γα το θέμα του υπό κατασκευή ΧΥΤΑ στο Γραμματικό, όσο και για το γενικότερο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων, σε τοπικό, αλλά και σε εθνικό επίπεδο.

    Όσον αφορά το έργο στο Γραμματικό είναι ξεκάθαρο ότι όλα τα στοιχεία που διαθέτουμε συνηγορούν στο ότι πρόκειται για ένα  τεράστιο περιβαλλοντικό σκάνδαλο.

    Συγκεκριμένα έχουμε:

  • Την Πράξη Βεβαίωσης της Παράβασης από τους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος, από την οποία προκύπτουν σφάλματα, κραυγαλέες παραλείψεις και αυθαιρεσίες που επιβεβαιώνουν ότι η περιοχή του Γραμματικού είναι ακατάλληλη για τη χωροθέτηση ΧΥΤΑ.

  • Την απόφαση-σταθμό της Επιτροπής Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία αποφάνθηκε ότι η μελέτη για την επιλογή της περιοχής της χωματερής βασίζεται σε βιβλιογραφικά στοιχεία και το έργο δεν καλύπτει τις περιβαλλοντικές προδιαγραφές της Ε.Ε.

    Συνεπώς είναι ξεκάθαρο για μας ότι το συγκεκριμένο έργο δεν μπορεί και δεν πρέπει να λειτουργήσει, για καμία δραστηριότητα σχετική με απορρίμματα.

    Επειδή, όμως, δεν αρκεί η άρνηση, αλλά οφείλουμε να έχουμε θέση σχετικά με την διαχείριση των απορριμμάτων σε τοπικό, αλλά και σε εθνικό επίπεδο, ως παράταξη, θεωρούμε ότι η λύση είναι το μοντέλο της αποκεντρωμένης διαχείρισης, με δημόσιο - κοινωνικό χαρακτήρα και με έμφαση στην προδιαλογή και ανάκτηση των υλικών.

    Θεωρούμε ότι τα Τοπικά Σχέδια Διαχείρισης Αποβλήτων, που θα ενταχθούν στην συνέχεια σε ένα Περιφερειακό Σχεδιασμό και κατόπιν στον Εθνικό Σχεδιασμό θα δώσει την σύγχρονη λύση στο τεράστιο αυτό πρόβλημα.

Δυστυχώς διαπιστώνουμε ότι, παρά το γεγονός ότι -στα λόγια- φαίνεται να συμφωνούμε όλοι, στην πράξη τίποτα δεν προχωράει.

  • Διαπιστώνουμε ότι το έργο του ΧΥΤΑ στο Γραμματικό να συνεχίζεται, παρά τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβούλιου Μαραθώνα και τις δεσμεύσεις της Περιφερειάρχου Αττικής, για μη υλοποίησή του.

  • Διαπιστώνουμε ότι δεν υπάρχει –ουσιαστικά- καμία αντίδραση στην συνέχιση των εργασιών.

  • Διαπιστώνουμε ότι δεν έχει πάρει την απαιτούμενη δημοσιότητα η αντίθεση του Δήμου μας στο έργο, ενώ άλλα γεγονότα μικρότερης σημασίας απολαμβάνουν πλούσιας δημοσιότητας

  • Διαπιστώνουμε ότι δεν έχει καν ξεκινήσει η υλοποίηση του Τοπικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων του Δήμου μας, που ψηφίστηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο και τμήματά του να ανατίθενται σε ιδιώτες.

    Με βάση τις πιο πάνω διαπιστώσεις προτείνουμε:

  • Την πραγματοποίηση μιας μεγάλης συγκέντρωσης διαμαρτυρίας στο σημείο των εργασιών, με επικεφαλής τον Δήμαρχο και ολόκληρο το Δημοτικό Συμβούλιο. Η συγκέντρωση πρέπει να είναι καλά οργανωμένη, να επιδιωχθεί η  μέγιστη μαζικότητα των πολιτών, αφού θα έχει προηγηθεί εκτεταμένη ενημέρωση με όλα τα διαθέσιμα μέσα (αφίσες, ανακοινώσεις, μεγάφωνα, internet).

  • Την προσφυγή του Δήμου στα αρμόδια δικαστήρια, κατά της έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων του έργου.

  • Την άμεση έναρξη υλοποίησης του Τοπικού Σχεδίου, πράξη η οποία τονώνει το ηθικό έρεισμα της αντίδρασης στην κατασκευή του ΧΥΤΑ και αποτελεί απάντηση στους όποιους επικριτές.

    Η Δημοτική μας Παράταξη θα διαθέσει όλες τις δυνάμεις στην επιτυχία των όσων προτείνουμε και σε όποια άλλη δραστηριότητα σχετική αποφασιστεί από τα συλλογικά όργανα.