ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ

2016-02-03 22:26

    "Όσα δεν φτάνει η αλεπού τα κάνει κρεμαστάρια"

 

    Σύμφωνα με πληροφορίες που έλαβε τηλεφωνικώς  σήμερα ο επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης «ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΑΡΑΘΩΝΑ» Νίκος Χατζηγιάννης, στην σημερινή Γενική Συνέλευση του Σωματείου Εργαζομένων του Δήμου Μαραθώνα, η Διευθύντρια της Οικονομικής Υπηρεσίας του Δήμου, ούτε λίγο ούτε πολύ, υποννόησε προς τους εργαζομένους ότι κινδυνεύει η μισθοδοσία τους επειδή τάχα η Αντιπολίτευση καταψήφισε τις εισηγήσεις της Οικονομικής Υπηρεσίας του Δήμου για καθορισμό των Δημοτικών Τελών του έτους 2016, θέτοντας έτσι σε κίνδυνο την έγκριση του  Προϋπολογισμού του Δήμου.

Είναι λοιπόν χρήσιμο να γνωρίζουν όλοι οι εργαζόμενοι αλλά και οι Δημότες του Δήμου Μαραθώνος μερικές αλήθειες. Συγκεκριμένα, με σαφήνεια και ευθαρσώς, η Δημοτική Παράταξη ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΑΡΑΘΩΝΑ και ο επικεφαλής της Νίκος Χατζηγιάννης καταγγέλουμε την Δημοτική Αρχή για την παραπληροφόρηση αυτή και σημειώνουμε τα εξής :

  1. Το Δημοτικό Συμβούλιο Μαραθώνος με την υπ΄ αριθμ. 257/2015 απόφασή του, ήδη από το Νοέμβριο του 2015 είχε λάβει απόφαση επί των δημοτικών τελών του έτους 2016. Σε εκείνη την συνεδρίαση σύσσωμη σχεδόν η Αντιπολίτευση είχε σημειώσει ότι η σχετική Εισήγηση ήταν πρόχειρη και ζήτησε να αναβληθεί το θέμα για να συνταχθεί σωστά. Ήταν χαρακτηριστική μάλιστα η εμμονή του κ. Χατζηγιάννη να αναβληθεί το θέμα και να μην ψηφίσει το Δημοτικό Συμβούλιο με βιασύνη και πρόχειρα. Αντ΄ αυτού, η παράταξη της πλειοψηφίας του κ. Ψηνάκη επέμεινε να ψηφιστούν τότε τα δημοτικά τέλη και ψηφίστηκαν. Η ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΑΡΑΘΩΝΑ καταψήφισε το θέμα.

  2. Η παραπάνω απόφαση του Δ.Σ. (αριθμ. 257/2015) εστάλη στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής για τον καθιερωμένο έλεγχο νομιμότητας. Τότε λοιπόν, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής, απάντησε με το υπ΄ αριθμ. πρωτ. 31032/48953/22-12-2015 έγγραφό επί λέξει τα εξής :

«Σε συνέχεια του ανωτέρω σχετικού εγγράφου σας, με το οποίο μας διαβιβάσατε την υπΤ αρ. 257/15 απόφαση του Δ.Σ. σας, που αφορά στον «Καθορισμό των τελών έτους 2016» , σας επισημαίνουμε τα κάτωθι:

1. αναφορικά με τον καθορισμό τελών απλής χρήσης αιγιαλού και παραλίας, ισχύουν τα οριζόμενα στην υπ' αρ. ΔΔΠ0005159/586Β' ΕΞ 2015 Υπουργική Απόφαση, σύμφωνα με την οποία οι Δήμοι δεν δύνανται να προβούν σε καθορισμό των συγκεκριμένων τελών.

2. δεν έχουν επισυναφθεί οι σχετικοί πίνακες με τα προϋπολογιζόμενα έσοδα και έξοδα έτους 2016, τόσο της Υπηρεσίας Καθαριότητας όσο και της Υπηρεσίας Ύδρευσης.

3. στο αποφασιστικό μέρος της εν λόγω απόφασης, υπάρχουν 3 διαφορετικές προτεινόμενες εκδοχές για τον καθορισμό των συντελεστών του ΦΗΧ, μία με μηδενική αύξηση, δεύτερη με 20% αύξηση και τρίτη με 25% αύξηση και επίσης, δύο για τα τέλη καθαριότητας-φωτισμού. Θα πρέπει να καθίσταται απολύτως σαφές ποιοι είναι οι ισχύοντες συντελεστές των εν λόγω τελών.

4. δεν αναφέρεται ο συντελεστής ΤΑΠ.

5. δεν καθορίζονται τα τέλη ύδρευσης.

Παρακαλούμε όπως επανέλθετε βάσει των ανωτέρω και θεωρούμε ότι είναι προτιμότερο να λαμβάνεται διαφορετική απόφαση Δ.Σ. για κάθε επιβαλλόμενο τέλος».

Προσοχή : Το έγγραφο αυτό φέρει ημερομηνία σύνταξης από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής την 22-12-2015 και φέρεται ότι πρωτοκολλήθηκε στον Δήμο Μαραθώνος στις 23-12-2015.

Δηλαδή, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής δεν ενέκρινε την νομιμότητα της απόφασης και δικαιωθήκαμε όταν από τότε ζητούσαμε να αναβληθεί το θέμα, καθώς είχαν γίνει όλα πρόχειρα !!!

      3.Η Δημοτική Αρχή όφειλε αμελλητί να ζητήσει την σύγκληση άμεσα κατεπείγοντος Δημοτικού Συμβουλίου για να πάρει εκ νέου απόφαση συμμορφούμενη   με τα όσα συνιστούσε η Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Και ενώ το έγγραφο έχει συνταχθεί ήδη από τις 22-12-2015, το θέμα ήρθε στο Δημοτικό Συμβούλιο στις 28-1-2016 (!!) δηλαδή 37 ολόκληρες ημέρες μετά !!!

    4. Και βέβαια, ο Προϋπολογισμός του Δήμου σαφώς δεν κινδυνεύει, καθώς βασίζεται πάντα σε ένα τύπο των εσόδων του προηγούμενου έτους, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο των Δήμων.  Εκείνο όμως για το οποίο έχει την αποκλειστική ευθύνη η Δημοτική Αρχή είναι ότι δεν συνόδευσε έγκαιρα τον Προϋπολογισμό με τις αποφάσεις δημοτικών τελών !! Αυτό είναι κάτι για το οποίο φυσικά την αποκλειστική ευθύνη έχει η Δημοτική Αρχή. Αν τα είχε συντάξει εξ΄ αρχής σωστά, τότε η Αποκεντρωμένη Διοίκηση θα είχε εγκρίνει τον έλεγχο νομιμότητας και δεν θα υπήρχε πρόβλημα.

Και, σε κάθε περίπτωση, η Δημοτική Αρχή είναι αυτή που καθυστέρησε να επαναφέρει το θέμα στο Δ.Σ., κάτι το οποίο και έκανε μετά από ένα και πλέον μήνα από τότε που πληροφορήθηκε ότι χρειάζεται να γίνουν διορθώσεις.

 

    Η Δημοτική Παράταξη ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΑΡΑΘΩΝΑ και ο επικεφαλής της Νίκος Χατζηγιάννης έχουμε εξ΄ αρχής δηλώσει ότι δεν πρόκειται να ψηφίζουμε «στο πόδι» τίποτα.

      Η νέα καταψήφιση του θέματος έγινε ακριβώς διότι πιστεύουμε ότι και πάλι οι εισηγήσεις δεν είναι ορθές.

      Σύσσωμη άλλωστε η Αντιπολίτευση του Δήμου καταψήφισε στις 28-1-2016 το θέμα των δημοτικών τελών γι΄ αυτούς ακριβώς τους λόγους.

      Η Δημοτική Αρχή είναι η μόνη υπαίτια της κατάστασης που δημιουργήθηκε. Η παραπληροφόρηση των εργαζομένων και των δημοτών σκοπό έχει τον αποπροσανατολισμό τους και την απόκρυψη της αλήθειας.

    Σαν δημοτική παράταξη, δηλώνουμε σε κάθε τόνο ότι δεν πρόκειται να επιτρέψουμε την προχειρότητα και τα μπακαλοτέφτερα. Εκλεγήκαμε για να κάνουμε σωστή και αποδοτική αντιπολίτευση προς όφελος των δημοτών και της πόλης.

Συνεχίζουμε τον αγώνα.

Ενημερώνουμε ορθά τους δημότες.