ΝΙΚΟΣ ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΗΣ : ΟΙΚΟΙ ΑΝΟΧΗΣ ΣΤΟΝ ΜΑΡΑΘΩΝΑ ΤΗΣ ....ΑΝΟΧΗΣ

2015-01-24 17:04

 

 

 

Σε μία εποχή αμοραλισμού και εκμαυλισμού των πάντων, η «είδηση» περί χωροθέτησης πορνείων στο Δήμο Μαραθώνα δεν θα έπρεπε κανονικά να μας ξενίζει.

Άλλωστε σε αυτήν την πόλη που εξακολουθεί να δείχνει …… ανοχή στον κ. Ψηνάκη, οι οίκοι ανοχής θα μπορούσε να είναι το ……λιγότερο. Στην πόλη της ανοχής οι ΟΙΚΟΙ ΑΝΟΧΗΣ …………..«πάνε γάντι»

Μάλιστα για πολλούς αποτελεί «εκσυγχρονισμό» της πόλης, ενώ για άλλους «ανάγκη» ή «μηχανισμό» καταπολέμησης των ….. βιασμών.

Όλα αυτά θα τα βλέπαμε ασφαλώς από άλλο πρίσμα και με διαφορετική … διάθεση, εάν στο Μαραθώνα είχαν προηγουμένως λυθεί ή έστω δρομολογηθεί άλλα, σημαντικότερα θέματα.

Τώρα όμως που ακόμη  η πόλη μας ασφυκτιά από τις οσμές των σκουπιδιών και των βοθρολυμάτων στους δρόμους, το άνοιγμα του θέματος «πορνεία στο Μαραθώνα», απλά προσθέτει άλλη μία δυσωδία στην πόλη.

Ο Δήμος Μαραθώνος, ο ιστορικός αυτός Δήμος της Αττικής, έχει ασφαλώς άλλες προτεραιότητες από το να ασχοληθεί με το πού και πόσα πορνεία θα εγκατασταθούν στα ιερά χώματά του.

 

Τις τελευταίες ώρες οι υποστηρικτές του κ. Ψηνάκη και κάποιοι συνεργάτες του προσπαθούν λυσσαλέα να μας πείσουν για την ΑΝΑΓΚΗ να δημιουργηθούν και να λειτουργήσουν πορνεία στο Δήμο μας, επικαλούμενοι διάφορες θεωρίες (δικές τους προφανώς) για να πείσουν για το φοβερό αυτό ….. εγχείρημα της νέας δημοτικής αρχής. Επικαλούνται την αναγκαιότητα των πορνείων για την καταπολέμηση του φαινομένου των … βιασμών, κυρίως, από νόμιμους ή παράνομους μετανάστες. Απίστευτο…. Λες και όπου λειτουργούν πορνεία μειώθηκαν οι βιασμοί. Σε αυτούς τους παιδιάστικους «υπερασπιστικούς» ισχυρισμούς των υποστηρικτών Ψηνάκη θα μπορούσε κανείς να αντιτείνει ότι ο βιασμός είναι έγκλημα βίας και όχι σεξ. Η έλλειψη σεξ δεν θα οδηγούσε ποτέ έναν φυσιολογικό άνδρα στην διάπραξη βιασμού.

 

Το έτερο «υπερασπιστικό» επιχείρημα των υποστηρικτών Ψηνάκη, ότι δηλαδή πρέπει να τηρηθεί η νομιμότητα, δυστυχώς, παραγνωρίζει μία βασική αρχή του φιλοσοφικού δικαίου. Όπως πολύ σοφά είπε κάποτε ο Μανουέλ Καντ «Το ηθικό είναι νόμιμο, αλλά το νόμιμο δεν είναι πάντα ηθικό».

            Όπως έχει μάλιστα πει και ο καθηγητής Φιλοσοφίας Γεράσιμος Βώκος «Στις σημερινές κοινωνίες όπου η ελευθερία της γνώμης, του θρησκεύματος, των επιλογών κατοχυρώνεται συνταγματικά, περισσεύει μία «τυραννία» οιασδήποτε «ηθικοπλαστικής πλειοψηφίας». Δεν αναζητούνται Ιφιγένειες οι οποίες θα θυσιαστούν εν ονόματι της ηθικής του άλλου. Αλλά δεν μπορεί να νομιμοποιούνται και εκείνοι των οποίων η ηθική έχει αποκτήσει μεγάλη ελαστικότητα

 

Θα συζητούσα λοιπόν με άλλους όρους το θέμα των πορνείων στο Δήμο μας, εάν τουλάχιστον πρώτα είχαν επιλυθεί τα καθημερινά και σημαντικά προβλήματα της πόλης μας.

 

Εάν ο κ. Ψηνάκης και οι συνεργάτες του είχαν φροντίσει να διαχειριστούν καλύτερα την καθημερινότητά μας. Εάν είχαν σχέδιο ανάπτυξης και χρονοδιάγραμμα με στόχους μετρήσιμους.

 

Σήμερα όμως, που ο Μαραθώνας βρωμάει από τα σκουπίδια και τραυματίζεται στις λακκούβες –παγίδες των άθλιων δρόμων του, σήμερα που τα παιδιά στα σχολεία τουρτουρίζουν από το κρύο γιατί δεν υπάρχει πετρέλαιο να τα θερμάνει, σήμερα που τα σχολεία της πόλης μας είναι επικίνδυνα, σήμερα που δεν έχουμε λεωφορεία για να μεταφέρουν τους μαθητές και αθλητικούς χώρους για να αθληθεί η νεολαία μας, σήμερα, το να θέτουμε στην ατζέντα την χωροθέτηση πορνείων στην πόλη μας είναι τουλάχιστον τραγικό.

 

Δεν έχω καμία αντίρρηση πως με τον Δήμαρχο κ. Ψηνάκη μας χωρίζει χαοτική απόσταση στις περί δικαίου και ηθικής αντιλήψεις μας. Πράγματα που εκείνος θεωρεί «πρόοδο» για εμένα μπορεί να σημαίνουν καταστροφή. Αλλά αυτή είναι η αλήθεια την οποία θα υπερασπίζεται εκείνος και θα είναι διαφορετική από την δική μου.

 

Έχοντας λοιπόν το δικαίωμα (ή το «θράσσος») να διαφωνώ με τον κ. Ψηνάκη θα «τολμήσω» για μία ακόμη φορά να αγωνιστώ για τις δικές μου αξίες, τα δικά μου πρότυπα και τα δικά μου όνειρα για αυτήν την πόλη.

 

Θα πω λοιπόν ένα βροντερό και αταλάντευτο ΟΧΙ στην χωροθέτηση πορνείων στην πόλη μας. Και θα αγωνιστώ στο μέτρο του δυνατού ώστε ο Μαραθώνας να μην προσθέσει στην πλάτη του περισσότερα προβλήματα και να μην αυξήσουμε στην περιοχή την εγκληματικότητα που ως δορυφόρος κινείται γύρω από όλον αυτόν τον κόσμο των …πορνείων.

 

Και εν πάσει περιπτώσει, όσο και αν σε κάποιους δεν αρέσει, όσο και αν με θεωρούν αναχρονιστικό, έχω νομίζω το δικαίωμα να υπερασπίσω την δική μου αντίληψη περί ηθικής, έστω και αν αυτή υπερβαίνει την λογική του κατά τα λοιπά …..καλλιτεχνικού manager.